Skip to the content

Slag in de rondte

Slag in de rondte van 1 t/m 5 november 2021

De Slag in de Rondte is een vijfdaagse zeilmarathon voor historische zeilcharterschepen, zoals alen, tjalken en klipper die sinds 1995 jaarlijks gehouden wordt op de getijdenwateren van de Waddenzee.

De wedstrijd vindt plaats in de eerste week van november. Start en finish zijn te Harlingen. Deelnemers kunnen punten verdienen door de volgende havens aan te lopen: De Cocksdorp op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Noordpolderzijl. Hoe moeilijker een haven te bereiken is vanaf Harlingen, hoe meer punten deze oplevert. Daarbij is het gebruik van de motor of moderne navigatiemiddelen niet toegestaan.

Deelnemers proberen door slim gebruik te maken van wind en getijden zo veel mogelijk punten in een zo kort mogelijke tijd te behalen. In principe wordt er dag en nacht doorgevaren, maar het getij kan roet in het eten gooien: wie te laat bij een wantij arriveert, zal op de vloed moeten wachten om verder te kunnen. Doordat de wedstrijd in de herfst plaatsvindt, zijn de weersomstandigheden vaak zwaar. Harde wind, regen en kou kunnen hun tol eisen onder de bemanning.